Kontakta oss på 010-444 16 00 eller info@logimark.se

7 metoder för att printa bäst-före datum på livsmedel!

7 metoder för att printa bäst-före datum på livsmedel!

När det gäller märkning finns det flera alternativ för att märka utgångsdatum på kommersiella produkter – inklusive livsmedel.

Utgångsdatum för en produkt bestäms i förväg och printas på förpackningen eller etiketten efteråt. Nedan guidar vi dig genom en produktionsprocess och visar dig de olika alternativen för utskrift och tillämpning av utgångsdatum på dina produkter.

För enkelhetens skull använder vi produktionsprocessen av sylt som exempel. Efter att sylt fylls i en burk märks det med en särskild etikett som konsumenten kan använda för att identifiera livsmedlet. Lagen säger också att ett utgångsdatum måste anges. Detta kan göras under hela produktionsprocessen och med många olika märkningsmetoder. Nedan följer några av dem:

Metod 1 – Utskrift och utmatning av etiketter på plats

Utgångsdatumet är en del av etiketten i fullfärg. Etiketterna skrivs ut på plats med en fyrfärgsskrivare och appliceras antingen manuellt eller med en dispenser. På så sätt har du aldrig för många eller för få etiketter i lager och kan minska dina kostnader.

Metod 2 – Bläckstråleskrivare

Syltburken är etiketterad och utgångsdatumet printas på metallocket eller på glaset med en bläckstråleskrivare. För denna metod finns det både termiska och kontinuerliga bläckstråleskrivare att välja på! Fråga gärna oss vilket alternativ som passar bäst för din produktion. 

Metod 3 – Laserskrivare

Att investera i en laserskrivare kan vara en mycket enkel och ekonomisk lösning. Med en laserskrivare kan du märka högkvalitativ text, grafik eller koder på ett brett utbud av material, och dessutom brukar denna metod ha en låg ägandekostnad. Ännu en fördel är att du kan välja fritt var du vill placera din märkning – kanske på locket, glaset eller på etiketten? 

Metod 4 – Storskrift

När syltburkarna har ett utgångsdatum förpackas de i lådor som innehåller ett visst antal burkar. För att göra den logistiska processen enklare är det användbart att förse lådan med ett utgångsdatum. Tack vare våra storskriftsskrivare är det otroligt enkelt att printa skarpa och läsbara utgångsdatum. Det finns ingen anledning att skriva ut en etikett och applicera den på kartongen. Istället printas utgångsdatum direkt på lådan. Förutom utgångsdatum kan du även printa en logotyp, ett batchnummer, en QR kod/datamatrixkod eller en streckkod.

Metod 5 – Etikettskrivare och dispenser

När sylten är klar för leverans kan en etikett skrivas ut och appliceras automatiskt via en etikettskrivare och dispenser. Ingen manuell åtgärd krävs. Och igen, vilken text som helst  skrivas ut på etiketten, från produktionsdatum till varning eller leveransadress.

Metod 6 – Pallmärkningsmaskin

Att märka pallar och förbereda dem för avsändning med en SSCC/GS1-etikett på 1, 2, 3 eller 4 sidor är möjlig med en pallmärkningsmaskin. En sensor berättar för pallmärkningsmaskinen var pallen finns och mjukvara ger maskinen rätt information.

Pallmärkaren skriver ut etiketten och den extra långa armen med en tamp-blow-applikator blåser etiketten på flera sidor av pallen. När produktionsmiljön är väldigt varm eller sval kan märkningsmaskinen placeras i ett skåp. Detta håller maskinen samt etikettmaterialet i gott skick. Förutom en fraktetikett kan systemet också användas för att tillämpa utgångsdatum eller varning på en pall.

Metod 7 – En kombination av lösningar

Förutom standardlösningar för märkning är det också möjligt att kombinera ovan nämnda lösningar. Varje produktionsprocess är ju unik! Var därför alltid informerad om möjligheterna och överväg tillsammans med en märkningspartner som Logimark vilka alternativ som kan hjälpa ditt företag att uppnå sina mål.

Logimark är en partner som tror på kostnadsbesparande och automatiserade märkningslösningar som tillför värde och kvalitet till produktions- och logistikprocesser.