Kontakta oss på 010-444 16 00 eller info@logimark.se

Etiketteringsteknik – Wipe-on VS. Tamp-blow

Etiketteringsteknik – Wipe-on VS. Tamp-blow

Etikettdispensern LM HSM - Wipe-On etikettapplicering

Legi-Air 6000 - Tamp-blow etikettapplicering

Effektiv märkning i tillverknings- och logistikprocesser är ett måste i dagens industri. Du kan välja mellan etikettdispenser och appliceringssystem för att tillämpa nästan alla typer av variabla etiketter på alla produkter och förpackningar. De kan installeras i flera steg i produktionslinjen där ytor och miljöer utgör olika utmaningar. För att uppnå perfekta märkningsresultat för dina applikationer har våra märkningssystem innovativa tekniker. Låt oss kika närmare på de varianter som finns.

Visste du att våra maskiner kan applicera etiketter utan att röra vid produkterna? Läs vidare för att jämföra ’tamp-blow’-metoden med ’wipe-on’-metoden och se vilken som lämpar sig bäst för din produktion!

Tamp-blow etikettapplicering

Tamp-applikatorer är den mest använda versionen av våra etikettdispensrar. Tamp-blow-metoden är en kontaktlös märkningsteknik där det skapas ett vakuum i tampen. Den suger och håller den tryckta etiketten (med självhäftande sidan nedåt) under tampkudden tills den är redo att appliceras på produkten.

Så snart produkten är klar att märkas, flyttas tampen ner. Vakuumet i tampen stängs av och istället skapas ett övertryck. Övertrycket ”skjuter” etiketten i exakt position på produkten utan att tampen rör vid den. Om produktens yta och etikettens lim är korrekt matchade, krävs ingen ytterligare åtgärd (som att pressa på) för att etiketten ska fästas ordentligt.

Du kan titta på tamp-blow-processen i följande slow motion-video:

Fördelar med tamp-blow från Logimark:

  • Utskriften och appliceringen av etiketter behöver inte synkroniseras med produkternas rörelser i linjen. Etiketten ”väntar” tills starten av märkningsprocessen.
  • På grund av att etiketten blåses av snabbt är det möjligt att märka snabba linjer utan problem.
  • Med en roterande tamp kan etiketten roteras till önskat läge innan den blåses av.
  • Det är möjligt att märka produkter med olika höjder eftersom tampen kompenserar avståndet.

Wipe-on etikettapplicering

Med ’wipe-on’-metoden appliceras etiketten direkt på produkten. Etiketten kan märkas under processen (medan den appliceras).

Hastigheten för märkning och applicering måste synkroniseras för att undvika skrynkliga etiketter. Produkten får inte röra sig snabbare än märkningshastigheten. Om produkten stannar måste skrivaren pausas tillfälligt.

Eftersom en rulle eller borste kan adderas till dispensern för att pressa etiketten på produkten är ’wipe-on’-applicering särskilt lämplig för bubbelfri märkning på svåra ytor. Dessutom kan driftskostnader för tryckluft sparas.