Kontakta oss på 010-444 16 00 eller info@logimark.se

Hantering av produktåterkallning: Industrimärkning är avgörande

Hantering av produktåterkallning: Industrimärkning är avgörande

Läkemedelsförpackning med sabotageförseglingsetikett och produktmärkning.

Från defekta batterier som orsakar bränder – till salmonella i barnmat: Vi har alla hört alarmerande nyheter som dessa cirkulera i media. När produkter med defekter eller säkerhetsproblem kan äventyra konsumenterna, eller orsaka andra skador, bör produktåterkallelser påbörjas omedelbart.

För tillverkare och återförsäljare kan produktåterkallning vara ett stressigt moment som kan bidra till höga krav på ersättning eller andra rättsliga kostnader. Spårbarhet längs hela försörjningskedjan är nyckeln och industriella märkningslösningar bidrar till att hålla kostnaderna för produktåterkallelser så låga som möjligt.

Produktidentifikation och varumärkesskydd

Trots höga krav och noggrann kvalitetssäkring inom tillverknings- och logistikprocessen kan tekniska fel, mänskliga faktorer eller manipuleringar längs produktionskedjan inte alltid uteslutas. Om en produktåterkallelse är nödvändig måste varor spåras på ett tillförlitligt sätt från konsumenten till ursprungspunkten. Produktmärkningar som artikelnummer, serienummer och bäst före datum hjälper till att begränsa och identifiera defekta produkter.

Spårbarhet genomförs i många branscher från fordonsindustrin till elektronik. Det är också juridiskt obligatoriskt enligt nationella lagar och EU-regler för specifika produktgrupper som:

  • Livsmedel (förordning EG nr 178/2002)
  • Explosiva ämnen (2012/4 / EU)
  • Läkemedel (2011/62 / EU)

Visste du att produktmärkning och etiketter också hjälper till att bekämpa handeln av förfalskade varor? Diskreta datamatrixkoder kan till exempel innehålla seriell produktdata som ska verifieras med en central databas.

Hitta rätt märkningssystem

Att hitta rätt märkningssystem för din industriella tillämpning och tillverkningsmiljö kan vara enkelt: Logimarks experter hjälper både tillverkare och deras partners att säkerställa fullständig spårbarhet!