Kontakta oss på 010-444 16 00 eller info@logimark.se

Reducera dina bläckkostnader: 6 smarta tips för din bläckstråleskrivare!

Reducera dina bläckkostnader: 6 smarta tips för din bläckstråleskrivare!

Använder du Continuous Ink Jet tekniken eller patronsystem i din produktion? Här listar vi 6 sätt på hur du kan sänka dina förbrukningskostnader!

1. Sänk utskriftsupplösning

Även om termiska bläckstråleskrivare kan printa med en mycket hög utskriftsupplösning på 600 dpi, är detta inte alltid nödvändigt. Då streckkoder och datamatrix koder vanligtvis måste vara högupplösta kan det vara en god idé att sänka upplösningen för andra tillämpningar. Det bästa är att testa vilken utskriftskvalitet som är tillräcklig för din produktion. Ju lägre upplösning på utskriften, desto lägre bläckförbrukning.

2. Välj ett annat teckensnitt

Titta gärna närmare på vilka typsnitt du använder. Visste du att du kan spara upp till 75% på bläckförbrukningen genom att justera typsnittet? Större teckensnitt och serifer tar upp mer bläck än nödvändigt. Välj istället sans-serifer, lättare fonter eller så kallade ”ecofonts”. Det gör stor skillnad! 

3. Ta slut på sista bläckdroppen

Använder du bläckstråleskrivare med patronsystem? Då är detta tipset till dig! Eftersom produktionsstopp kostar mycket pengar byts vanligtvis bläckpatroner under schemalagd downtime som en försiktighetsåtgärd. På detta sätt blir dock det sista bläcket som finns kvar i patronen ”spill”. Vi har därför utvecklat en non-stop-enhet som driver två synkroniserade skrivhuvuden samtidigt. När en bläckpatron tar slut fortsätter den andra utan uppehåll. På så vis kan du i lugn och ro ersätta den tomma patronen medan produktionen fortsätter! 

4. Använd inte piratkopior

Tredjepartstillverkare kan anses vara billigare vid första anblicken. Det finns dock en risk för att besparingarna kommer att vara på bekostnad av utskriftskvaliteten. I värsta fall leder icke-godkända bläck till fel i printersystemet, och då står du plötsligt inför en reparationskostnad. Dessutom är piratkopiorna vanligtvis inte lika produktiva som originalprodukterna. 

5. Skydda skrivhuvudet

Var försiktig så att du inte låter din bläckstråleskrivare torka ut eller bli igensatt med damm eller smuts. Resultatet blir då dålig märkningskvalitet. Om du använder patronsystem kan du förhindra detta genom att täcka bläckpatronerna under driftstopp. Vi erbjuder en särskilt praktisk lösning med vårt Markoprint Shutter-skrivhuvud, vilket är ett självständigt självförslutande termiskt bläckstråleskrivhuvud. En annan bra lösning är bläckstråleskrivare med IP-65, till exempel vår Integra One eller vår Integra Ultimate.

6. Automatisk bläcktillförsel

Vid höga utskriftsvolymer kan ett automatiskt bläckförsörjningssystem vara en god investering. Detta bulksystem klarar otroliga hastigheter och lämpar sig särskilt bra för branscher som hanterar ett större produktflöde. För dig som använder patronsystem kan detta vara en lösning som blir upp mot 10 gånger billigare. Patronerna som används i detta system rymmer mer bläck än vanliga och fyller automatiskt på med mer bläck i behållarna när bläcknivån blivit låg.