Kontakta oss på 010-444 16 00 eller info@logimark.se

Streckkodskvalitet – Skanna, övervaka, verifiera

Streckkodskvalitet – Skanna, övervaka, verifiera
Warning: getimagesize(/storage/content/58/212258/act-logimark.se/public_html/wp-content/uploads/2017/04/Namnlöst-1-01.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/58/212258/act-logimark.se/public_html/wp-content/themes/dante/includes/plugins/aq_resizer-1x.php on line 87

Funderar du på att implementera streckkoder på dina produkter? Att ha en bra kvalitet med hög läsbarhet på streckkoder är ett måste för att ditt produktionsflöde ska fungera. Ofta krävs också kontroller av dina streckkodsstandarder för att säkerställa att systemet fungerar som det ska.

Men vad är det som orsakar att en streckkod blir oläsbar?

Streckkoder används för att effektivisera lagerhantering och produktionsprocesser och eliminerar den ”mänskliga faktorn” när siffror ska läsas in.

Två vanliga orsaker till dålig streckkodskvalitet är läsbarhetsproblem och felaktig data. Läsbarheten kan försämras genom dålig utskriftskvalitet, för låg streckkodshöjd, felaktiga marginalkrav, problem med kontraster eller skadade etiketter. Streckkodens oläslighet kan också orsakas av något så enkelt som felaktig datainmatning.

Hur vanligt är sådana problem?

Streckkodsproblem är vanligare än man tror. Upp till 30% av lastpallar som kontrollerades i en GS1 studie fann problem med streckkods- och etikettkvalitet. Du har förmodligen också hört talas om de böter som utfärdats för brist och felaktig efterföljning av standarder och föreskrifter.

Hur kan man överkomma problemen?

  • Utför ett lästest genom att skanna koden med en laser streckkodsläsare eller 2D streckkodsläsare.
  • Övervaka streckkodskvaliteten med en machine vision-lösning med smarta kameror och programvara.
  • Verifiera koden genom att mäta det mot branschstandarder med hjälp av en verifieringslösning.