Kontakta oss på 010-444 16 00 eller info@logimark.se

Vanliga frågor om allergena ingredienser på livsmedelsetiketter

Vanliga frågor om allergena ingredienser på livsmedelsetiketter

Vanliga frågor om allergena ingredienser på livsmedelsetiketter!

Framläggandet av de 14 listade allergenerna har varit obligatoriskt sedan 2003, men sedan den nya FIC lagstiftning som har varit verksam sedan 2014 har lagstiftningen förändrat hur de ska presenteras.

Eftersom allergener alltid är ett hett ämne inom livsmedelsbranschen har vi valt att svara på de vanligaste frågorna.

– Vem påverkas av FIC lagstiftningen?

Livsmedelsföretag som är verksamma som producenter, tillverkare, förpackare, importörer, distributörer, grossister, återförsäljare, cateringfirmor och tjänstemän som ansvarar för revision eller verkställighet inom livsmedelssektorn.

– Vad är syftet med denna förändring?

Matallergier kan orsaka mycket allvarliga reaktioner och konsekvenser när allergiframkallande ingredienser konsumeras. Förordningen syftar till att göra det lättare för människor med dessa allergier att identifiera ingredienser som de bör undvika.

– Vilka är de 14 listade allergenerna?

Gluten, kräftdjur, ägg, fisk, jordnötter, sojabönor, mjölk, nötter, selleri, senap, sesamfrön, svaveldioxid och sulfit, lupin, blötdjur.

– Det finns andra ingredienser människor kan ha allergier till. Bör dessa presenteras?

De kan presenteras frivilligt, men det är inte obligatoriskt. Endast de 14 listade allergenerna krävs.

– Hur ska allergener presenteras på näringsvärdesdeklarationen?

Livsmedel som har fastställts som ansvariga för allergiska reaktioner och mat som innehåller dessa ingredienser, måste tydligt markeras i fet eller kursiv.

– Har förordningen endast tillämpats på färdigförpackade varor?

Nej. Sedan december 2016 har framläggandet av allergen informationen varit obligatorisk för icke-färdigförpackade varor. Det påverkar detaljhandeln, restauranger, snabbmat, bagerier och storkök (fängelser, daghem, skolor, sjukhus, personalmatsalar osv). Information om allergener kan lämnas skriftligt och/eller muntligt.

Logimark Intermec Printer Service
– Krångliga och tidsödande uppdateringar av artikeldata och etikettmallar till din Intermec-skrivare är ett minne blott.

Logimark Intermec Printer Service (LIPS) är en lösning från Logimark som automatiskt lyfter fram allergener i texter på etiketten och möjliggör att man från en Intermec-skrivare, i realtid, kan hämta artikeldata omedelbart från ditt affärssystem.

Etikettmallarna produceras i etikettdesignprogrammet Bartender och lagras direkt i LIPS, (inte skrivaren) och skickas med till skrivaren vid artikeluppdatering. Detta medför att inga artikeldata eller etiketter lagras direkt i skrivaren, samt att artikeldata och etikettutseende alltid är korrekt.

Läs mer om LIPS i vår produktkatalog!

 

Kontakta oss! 

Är du intresserad av produkten och vill veta mer eller beställa?

KONTAKTA OSS!